Παρουσίαση βιβλίου : Dr. Θεόδωρος Τσακίρης | Ενεργειακή Ασφάλεια και Διεθνής Πολιτική

Ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης εξέδωσε το βιβλίο του με τίτλο "Ενεργειακή Ασφάλεια και Διεθνής Πολιτική". 

"Η μελέτη της ενεργειακής ασφάλειας εισήλθε δυναμικά ως θεματική του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ως αποτέλεσμα της μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης του 1973 και του κύματος των εθνικοποιήσεων που ακολούθησε. Στη διεθνή ωστόσο βιβλιογραφία η σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού με ζωτικές πρώτες ύλες και ειδικότερα με πετρέλαιο είναι κατά πολύ παλαιότερη.

Ανάγεται στις αρχές του περασμένου αιώνα και ειδικότερα στην περίοδο που ακολουθεί τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι λογικό, με δεδομένο το ρόλο που διαδραμάτισε για την έκβαση της παγκόσμιας σύρραξης ο πετρελαϊκός παράγοντας.

Πολλοί έχουν μάλιστα παρεξηγήσει το ρόλο αυτό ως αίτιο για το ξέσπασμα αυτού του παγκοσμίου πολέμου και πολύ περισσότερο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αν και κάτι τέτοιο, όπως επιχειρηματολογεί πειστικά ο συγγραφέας του έργου, είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί.

Η εξέταση του ρόλου του πετρελαίου ως δυνητικής αιτίας διακρατικών συγκρούσεων, ιδίως μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο μεταξύ τους ανταγωνισμός διαμόρφωσε την παγκόσμια βιομηχανία και το σύστημα εμπορίας υδρογονανθράκων, αποτελεί το βασικότερο αναλυτικό κορμό του επίτομου αυτού έργου, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του στην ελληνική βιβλιογραφία..."